Vreucht van eigen bodem

Je hoeft geen eigen tuin te hebben om verse groenten te eten. Je vindt ze net om de hoek. Fruit, en zuivel ook. Kakelvers. Gewoon gaan halen, of iets afspreken met een voedselteam.
De vruchten en vreugde van de oogst worden op zondag 16 november 2014, midden in ‘De week van de Smaak’ gezellig vermengd tot vreucht. ‘Tuinen in Transitie’ nodigde hiervoor in samenwerking met Voedselteams en VELT (Vereniging van Ecologische Leef en Teeltwijze) een 20-tal standhouders uit Haspengouw uit.
Steeds meer mensen kiezen er voor om gezonde voeding in hun eigen buurt, rechtstreeks van de boer te kopen. Dat is precies wat Voedselteams samen doen. Vooral dagelijkse en biologische groenten, fruit en zuivel vinden ze bij betrouwbare lokale producenten die ze persoonlijk kennen . De teelt gebeurt duurzaam, zonder pesticiden. De prijs is eerlijk, zonder kosten voor veel overbodige verpakking, vervuilend transport of dure tussenhandel. Daarom wordt het principe ook ‘korte keten’ genoemd, van het veld zó op je bord. Liever lekker lokaal.
Niet het uitzicht is belangrijk, wel de inhoud. Dealernormen als mooi recht, glad en glanzend en egaal van kleur, ruimen plaats voor goed, gezond, gezellig. Een beetje krom en scheef, of wat vlekjes: dat nemen we er graag bij. Liever dan pesticiden, herbiciden, fungiciden en bewaarmiddelen.
Vaak gaat het om gemeenschapsondersteunde landbouw (of CSA, Community Supported Agriculture), harmonisch voor mens en natuur, met een goed doordachte teeltwisseling en veel aandacht voor randfactoren zoals bodemleven en bijen. Klant en boer werken samen, vaak ook voor de oogst.
Kennismaken kan dus op zondag 16 november. 
Er zijn op die namiddag ook meerdere introductiesessie  van Yoga voor kids, een speakerscorner en muzikale optredens.
Danielle Houbrechts geeft een workshop ‘sleedoorn- en rozenbottelstroop maken’.
Op het geefpleintje kan je overschot van oogst, zaad, plantgoed en tuinmateriaal delen.
De keuken van De Bottelarij serveert gerechten met lokale producten. 
Voor een fair trade ontbijt (15€) kan je er al terecht van 10 tot 12 uur. Schrijf best vooraf even in bij De Bottelarij.
En voor uitwendige warmte zijn er vuurkorven en tuinkachels. Je mag gerust zelf ook een stuk brandhout meebrengen. Of twee. Of drie..
Het evenement gaat door in het rustieke kader van De bottelarij. Het historische dorpsplein met de oude kerk is sinds 2004 beschermd als dorpsgezicht. De voormalige Sint-Rochusbrouwerij Hayen bestaat uit een herenhuis en het brouwerijgebouw dat stamt van 1891. De brouwerij zelf bestond al in 1844 en bleef in dienst tot in 1936.
Het deels gerenoveerde pand herbergt nu een cultuurcafé, seminarieruimte, streekrestaurant…
Het is nu ook een centrum met veel Aksi rond kunst, cultuur en toerisme.
Ulbeek (‘(he)u(ve)l bij de beek’ ligt bij Wellen, 10 km onder Hasselt. De regio was vroeger gekend voor zijn bokkenrijders. (De modernere troepen uit de buurt noemen zich de Patton Drivers.)
Het bier dat er gebrouwen werd heette ook de Bock, net als de drijvende kracht achter de huidige uitbating. Maar dat zal wel toeval zijn?
Alle seizoensgroenten, biobier , compost, confituur,filmpjes, fruit, fruitsap, geitenkaas, groenten, honing, kruiden, perenlikeur , pompoenfrieten, proevertjes, projectiekamer, stroop, tuingereedschap, vlees, vuurkorven, water, wijn, yoga voor kids.
 
Afsluiten gebeurt rond 20u15 met een optreden van de eighties-band   “Salk “
De inkom is helemaal gratis voor iedereen met een goed humeur. Er staat wel een grote collectebus bij de ingang die graag en vrijblijvend uw bijdrage ontvangt om dit initiatief mee mogelijk te maken.
Heb je de smaak te pakken?
Kom eens kennis maken met het (h)eerlijke en goede leven.
Verse groe(n)ten, en tot vreucht!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *