Klimaatperikelen (2 min.)

All credits: Koen Fossey : muziek, beeld & animatie … (2 min)

(dus ingekort tot 2 minuten 🙂 )
Ik ben al sinds mijn tienertijd geïnteresseerd in, en bezig met dans, eerst volksdansen, de laatste decennia de gebruikelijke standaard koppeldansen. Daarnaast besteed ik nog heel veel tijd aan alles wat met zelfvoorziening en onafhankelijk leven te maken heeft. Alle relevante en essentiële info hierover verzamel ik op de website en in het boek met de titel ‘t-Over-leven.

Ik was al vroeg bezig met het organiseren van cursussen en events, vanaf de jeugdbeweging, de Chiro, en later het jeugdhuiswerk via Jeugdhuis Zoljoc in Bilzen. Dat hadden we destijds opgericht vanuit ons Zuid-Oost-Limburgs Actie Comité, dat ijverde voor de ontwikkeling van de eigen regio, met zorg voor jongeren en milieu. Als leraar Informatica heb ik sinds de jaren ’80 opleidingen voor werkzoekenden georganiseerd, niet alleen IT en technische vakken, maar ook talen, bureautica, horeca ed. Aansluitend heb ik ook diverse tewerkstellingsprojecten opgezet, uitgebouw en geherstructureerd.

Organiseren en plannen is een rode draad gebleven. Ik deed dat ook 10 jaar als directeur van de Limburghal in Genk, met 10-tallen mega-events waar heel wat topartiesten maar ook grote namen uit sport, wetenschap en bedrijfsleven over de vloer kwamen.

Ik ben altijd actief geweest in milieu-acties en verenigingen. Als aandeelhouder probeer ik ook zinnige projecten en burgerinitiatieven te steunen zoals energie coöperatie Bronsgroen, NewB, de Landgenoten, Ecopower. Ik probeer wat bij te dragen aan de transitiebeweging via Transitie Limburg en Transitie Vlaanderen, Natuurpunt, Velt, LETS, 3de en 4de wereldwerking en ook Grootouders voor het Klimaat. Het gaat met onze samenleving niet de goeie kant op. Milieuvervuiling, sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid, de klimaatopwarming zijn wereldwijde bedreigingen die vooral veroorzaakt worden doordat wij, rijke westerlingen maar één prioriteit hebben: geld binnenrijven. Liefst zoveel mogelijk en op zo kort mogelijke termijn.

Als we gezondheid en geluk voor iedereen als waarde en uitgangspunt voorop zouden stellen, zouden we op een heel andere manier met elkaar en met onze biotoop omgaan. Met meer respect voor mens en omgeving, zoals dat bij natuurvolken gebruikelijk is. We kennen het respect voor aarde, lucht, water, planten en dieren alleen nog uit Indiaanse citaten, maar verkwanselen alles voor wat winst. We zitten gebiologeerd gekluisterd aan een scherm met snelle clicks en swipes, verdwalen in virtuele werelden, teveel informatie, influencers en virtuele contacten, en verliezen onze aandacht voor de dagelijkse realiteit, de echte wereld en echte mensen. Onze tijdshorizon is amper 4 uur i.p.v. 4 generaties. En onze bekommernis gaat dus over: wat eten we straks, niet over: zullen onze achterkleinkinderen nog gezond kunnen eten.

2023, << dit kon nog net in 2 minuten en kan je in de video horen >>

ik denk dat het te laat is om wereldwijd met zijn allen te veranderen. We doen dat zelfs niet als het water aan onze lippen staat, maar pas als het aan onze neus komt. Ondertussen probeert er nog altijd iemand snel rijker te worden ten koste van anderen en van de natuur. Zelfs als we dit jaar effectief vergaande maatregelen nemen zal de klimaattrein nog tientallen jaren doordenderen. Maar het is onrechtvaardig t.a.v. andere mensen, waar ook ter wereld, en t.a.v. degenen die na ons komen. We zadelen hen op met problemen die wij veroorzaken: DDT, PFAS, asbest, microplastics, droogte, overstromingen, armoede, honger, CO2, hitte, uitsterven van soorten… En we houden krampachtig vast aan het overdreven comfort van onze wegwerpmaatschappij. Ons comfort, waarmee we de aarde en de toekomst crediteren en uitbuiten. Dus mijn rechtvaardigheidsgevoel dwingt me te blijven informeren en actievoeren in de hoop dat het de situatie toch nog een micro-beetje kan verbeteren. Dat ik tenminste kan zeggen: ik heb mijn best gedaan. Maar we zullen dat met heel veel mensen nog heel lang moeten blijven doen. Doe mee …

Eén reactie op “Klimaatperikelen (2 min.)

  1. Mooi gezegd….zo waar….en zo triest. Helaas zijn er veel struisvogel mensen in deze wereld, zonder empathie. Egoïstisch, materialistisch, dom, en helaas om dat dit voor velen de gemakkelijke keuze was, tegenwoordig ook gevaccineerd. Dat gaat ze ook geen fijnere ‘mensen’ maken. Deze moderne mens is inderdaad het contact met zijn roots kwijt, en kinderen weten al vaak niet meer hoe een kip uit ziet, en dat deze dat eitje legt wat ze graag een eten. Of dat fruit aan een boom groeit. Ik heb dat zelf vol verbazing mogen meemaken. Kleine kinderen die als ze al buiten komen, achter een beeldschermpje worden gezet om ze ziet te houden, zodat de ouders zelf ook op hun gemak even hun likes op Facebook kunnen tellen. Ik denk er een tweesplitsing zal plaatsvinden tussen zelfdenkende mensen en de struisvogelsoort. Het zal wel weer ergens goed voor zijn. Het is wat het is. Hoe dan ook, ik ben blij dat jij die o zo belangrijke kennis in boekvorm heb verzameld, zodat het niet verloren gaat. Voor de weinige nog zelfdenkende mensen die terug hun roots willen gaan ontdekken. Die voelen dat er iets niet klopt in dit moderne leven waarin we geleefd worden, en ons enorm veel wordt voorgelogen op ontzettend veel vlakken. Veel succes met je missie. Je bent geweldig bezig. En niet alleen, ookal lijkt het wellicht vaak zo. ???❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *