Dansen

Dansen is bewegen.

Bewegen is daarom nog niet dansen…

Maar als je het sierlijk doet, en eventueel ook ritmisch, ook nog wel eens van plaats en/of positie verandert, meer dan één lichaamsdeel beweegt, en dat misschien ook nog wel op muziek … dan zal het wel dansen zijn.

Dus zo moeilijk is het niet, iedereen kan het                                                   leren.

Visser, toen een collega na twee uur wachten een voet verzette: 

‘Zeg, ben je hier om te vissen of om te dansen?’

Akkoord, sommigen hebben meer feeling voor ritme en dans. Bij gekleurde medemensen lijkt het vanzelf, naturel te gaan. De meeste bleekscheten hebben echter behoefte aan duidelijke structuren, aangeleerde figuren en passen. Het kan alletwee. En het is telkens ‘dansen’. Je kan dus eigenlijk niks mis doen. Je kan het ánders doen, maar daarom is het nog niet fout.

Bewegen kan variëren van relaxed en rustig tot pittig en afmattend. Dat geeft ons het recht te spreken over danssport. Hoe intensief je het maakt, hangt vooral van jezelf af. Het is een zeer sociale sport. Je kan het samen doen, met een vaste partner, of met meerdere danspartners. En je kan er ook heel lang plezier van hebben. Ik heb eens een bejaard koppel een rumba zien dansen. Voor hen was het waarschijnlijk al de 3642ste keer. Ik zag het voor het eerst… ontroerend mooi en intiem. Fragiel ook, door hun leeftijd. Om tranen van in je ogen te krijgen. Later op de avond vernam ik dat ze de 80 al een eindje voorbij waren. En dat zij, als ze dat wilde, nog gemakkelijk haar voet op zijn schouder kon leggen… Het helpt je zeker wel in conditie blijven.

De functies van dansen zijn overwegend positief, o.m. op vlak van zelfvertrouwen, assertiviteit, conditie, lenigheid, sensualiteit, sociale contacten. En dat is natuurlijk mooi meegenomen bij deze hobby. Dansen linken we meestal ook aan feesten en uitgaan, gezelligheid, ambiance.

Je kan dansen ook zien als een goeie relatietest. Als je samen kan leren dansen, leer je heel veel van elkaar. Je hoort en ziet ook al eens ruzie en discussie op en rond de dansvloer. Nochtans is het geen kwestie van gelijk hebben of krijgen, maar van er samen iets mooi en harmonisch van te maken.

Alles over dansen vind je op https://dansfans.cultu.be/,

Omslag Voorkant480en ook in het boek.

Je kan ons ook volgen in de facebookgroep DansFans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *