Om een beetje warm te blijven is er niets zo lekker als een kop koffie. Of warme chocolademelk. Of een kom soep. Hoe gaan we dat oplossen zonder elektrisch fornuis en zonder microgolfoven?
Ook weer dezelfde twee mogelijkheden: warmte bewaren door isolatie, of toevoegen via een open vuur of vlam.
Zet wat heet water klaar in een thermoskan. Voor thee, oploskoffie en oplossoep hoef je geen kokend water. Dat is overigens ook niet te drinken. Heet volstaat. Je kan natuurlijk ook vooraf koffie, thee of soep maken en die in een isoleerkan bewaren. Blijft tot 12 uur en langer warm.
Je kan het ook warm houden boven een theelichtje in een stabiele en veilige houder. Voor sauspannetjes en theepotten bestaan er verschillende modellen in metaal en keramiek.
Of je kan hierboven een flesje voor de baby opwarmen. Tenminste toch de inhoud, in een pannetje.
Maar pap kan je ook in een isoleerkan warm houden.
Heb je geen thermos voorzien, en wil je toch iets (op)warmen? Dan hebben we vuur en brandstof nodig. Houd er rekening mee dat pannen en ketels boven een open vuur flink zwart kunnen worden. Kijk dus uit welke potten je gebruikt. Maak ze na gebruik zo snel mogelijk weer schoon. Voor zover dat nog kan.
Om koude vloeistoffen te verwarmen (of te koken) is één theelichtje te weinig. Als je op een veilige manier 3 stuks onder een klein pannetje of pot kan zetten, kan het wel nog lukken. Gebruik dunwandige reservoirs. Zodat er minder warmte naar het metaal, en meer naar de vloeistof gaat.
En uiteraard een deksel, om minder warmte te laten ontsnappen.
Voor kampeerders allicht geen probleem. Wees voorzichtig met campingvuurtjes in huis. Zorg ervoor dat ze stabiel staan. Vervang gasbusjes of flessen niet binnenshuis, en zeker niet als ze heet zijn, of bij open vuur.
Voor het garen van gerechten met weinig brandstof of energie wordt er al zeer lang gebruik gemaakt van de in onbruik geraakte hooikist. Die werkt als een thermos. Je plaatst een ketel aan de kook gebrachte aardappelen, rijst of pasta in een goed geïsoleerde box. Het garingsproces gaat gewoon verder. Door het (beperkte) warmteverlies duurt het wel 2 à 3 maal zo lang eer je gerecht klaar is.
Een geïmproviseerde hooikist kan bestaan uit kartonnen dozen (1, of 2 in elkaar). Of uit een koeltas of frigobox, gevuld met handdoeken en/of oude kranten. Gebruik materiaal onder en tegen de ketel dat hitte kan verdragen (en niet smelt). Plaats de ketel in de kist zonder te morsen. Het isolatiemateriaal moet droog blijven, anders verliest het (veel van) zijn werking!
Je kan ook gewoon wat slaapzakken rond de ketels draaien. (Weer: geen ongeschikte (kunst)stof tegen hete ketels!)
Douchen, wassen
Je hoeft het warm water niet meer uit te vinden. Gewoon vooraf warm maken.
Het principe van de thermos of hooikist is natuurlijk ook bruikbaar om water heet te houden als je zeker weet dat je het nodig hebt. Anders heeft het weinig zin om hier vooraf energie in te steken.
(O ja, met koud water kan je je ook wassen…)
Hetzelfde doen we trouwens nu ook al met een warmwaterboiler. (Elektrisch of via de cv.) Dus het water dat daar in zit is ook na enkele uren nog warm genoeg voor een douche of bad. Eén.
Voor een douche verbruik je veel minder water en energie. Dus die verdient sowieso de voorkeur.
Voeger gingen we met het hele gezin achter elkaar in hetzelfde warme zeepsop. Een grote zinken teil voor de kachel. Ketels met water er boven op. En als het water te veel afkoelde werd er wat heet (oppassen!!) bijgegoten.
Bij Marcel thuis was het al niet anders. Hij vertelt soms dat de laatste er smeriger uit kwam dan hij er in ging.
Als je geen 3 uur kan wachten voor je douche, zorg dan vooraf voor warm water. Water blijft lang warm. Zeker in een hooikist. Of emmer in emmer (eventueel ook met tussenliggende isolatie, en uiteraard met een deksel. Of een taartschotel met handdoeken over.. (Giet geen kokend water in een plastieken emmer!)
Wil je er mee douchen, giet dan eerst koud water in een emmer. Vul bij met heet water tot de temperatuur goed is. En zet die samen met een gieter(tje) met broes klaar in bad. Voor 1 of 2 personen.
Leuk toch, die avonden zonder elektriciteit.
(Als je het eerste icoontje rechts in de donkere balk aanklikt kan je een melding ontvangen
zodra de volgende tekst verschijnt.)
tijden veranderen.denk dat je Nu wel meer volgers heb hahaha. beste toverlever.leuk dat we dit in het eggie gaan ondervinden knufje van een prepje paulien
’t zal niet voor iedereen leuk zijn. Maar wie (goed) voorbereid is heeft wel voorsprong…
November 2014. De campagne ‘Off-On’ geeft het grote publiek praktische tips om het elektriciteitsverbruik te verminderen: kleren koud wassen en gerechten op één kookvuur klaarmaken.
De wasmachine gebruikt 90 procent van haar energie om water op te warmen. Je kan de was aan de draad laten drogen, want de droogkast is een energievreter.
De oven niet openen om te kijken of het gerecht gaar is. Zo gaat te veel warmte én energie verloren. De koelkast verliest r 30 procent koude lucht telkens als de deur geopend wordt. Neem dus alle benodigdheden in één keer uit de koelkast.
TToestellen in stand-by verbruiken nog steeds 50 procent elektriciteit.
Het lijken wel oorlogstips.
Off-On raadt ook aan om op één vuur gerechten zoals risotto, paella, omeletjes en gewokte kip te maken.
Op de site: vandaag
Er is genoeg stroom beschikbaar om in ons verbruik te voorzien. Er is geen reden tot ongerustheid!
Bereid je nu alvast voor op andere situaties!