Prehistorische Nederlandse boemerangs

Werpstok of boemerang

boemerang1De boemerang kennen we vooral als traditionele, Australische werpstok die door zijn gebogen, kapstokachtige vorm terugkeert als hij (goed) geworpen wordt.
Hij werd waarschijnlijk eerder gebruikt om anderen te imponeren, dan wel om te jagen. Zoals steeds als we het gebruik van oude voorwerpen niet kennen wordt het door onderzoekers ook wel ‘ceremonieel’ genoemd. Sommigen nemen aan dat met een boemerang ook vogels in hun vlucht uit de lucht konden gegooid worden. Grotere dieren werden er zeker niet mee bejaagd.

boemerang3VelsenBij opgravingen op het terrein van Tata Steel (voorheen Hoogovens,‘Rooswijk’(Velsen 1962-1964)) werd de oudste boemerang van Nederland gevonden.  Het eikenhouten exemplaar is gedateerd rond 470 v Chr.

boemerang2En ook bij Vlaardingen is een boemerang opgegraven. Mogelijk liggen er in archeologische depots nog meer boemerangs die nooit als dusdanig herkend zijn en een label als “ongeïdentificeerd – esdoornhout” of zo kregen.

boemerang4PolenIn 1987 werd in Polen een 20.000 jaar oude boemerang gevonden, gemaakt uit een mammoetslagtand. Deze zware ivoren boemerang was allicht een echte jachtboemerang: hij keert niet terug naar de werper maar gaat recht op zijn doel af. Spanwijdte: 71 centimeter, bereik: tot 66 meter.
(De Australische boemerang dateert van 8.000 voor Christus.)
boemerang5Recentere, eerder recreatieve afgeleide producten zijn boemerangs met meer armen: 3, of 4. De vlucht lijkt door het rondtollen meer op die van een volledige schijf. Met een gebogen randje er aan wordt het een frisbee. Gevaarlijk ogende showwapens in deze stijl zijn ninjasterren, stalen schijven of ringen en zelfs cirkelzaagbladen. Door aerodynamische effecten hebben ze enkel een aanvaardbare trefzekerheid op korte afstanden (en eerder horizontaal, dan verticaal gegooid). In de praktijk zijn een pijl en speer veel eenvoudiger, doeltreffender en efficiënter.

Een jachtboemerang of een werpstok is een (meestal minder gebogen) boemerang die niet terug keert. Vaak is een uiteinde verzwaard of gepunt om het wapen effectiever te maken. Werpstokken zijn zwaarder en minder vleugelvormig of aerodynamisch dan een boemerang, maar wel meer geschikt voor de jacht op klein wild.
Zoals bij alle handwapens vergt een goed resultaat bij het hanteren erg veel oefening.

I’ll be back…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *