Mijn kleindochter snapt het niet…

De verontwaardiging, wereldwijd. Wat de Nazi’s gedaan hadden was afschuwelijk toch? De hele wereld was het er over eens dat zoiets nooit meer mocht gebeuren. Geschiedenisles: het Proces van Neurenberg, Simon Wiesenthal, Nie wieder Krieg… de hele wereld had een les geleerd, wilde dit niet meer. Nooit meer!

“En wat ik dan niet snap, is dat er ondertussen al meer dan 5 jaar oorlog is in Syrië. En dat daar weer de meest beestachtige dingen gebeuren. Gruwelijk gewoon. Iedereen weet dat. Waarom stopt niemand dat? Je weet toch wat daar allemaal gebeurt? Even erg en wreed als de nazi’s. Misschien nog erger! De koning weet het, de ministers weten het, de presidenten van Europa, Rusland, Amerika en China weten het. Waarom stoppen ze dat niet?”

Ja, inderdaad. Maar het is natuurlijk niet zo eenvoudig…

“Maar de mensen hadden toch iets kunnen doen he vake? Het kan toch niet dat er 5 jaar lang niets gedaan wordt. Dat iedereen dat maar laat doorgaan? Jij hebt toch iets gedaan he? Een brief geschreven naar de ministers? Of de koning? Of betoogd in Brussel? Een brief naar de krant gestuurd…?”

Euh… hmm… het is natuurlijk niet zo eenvoudig…

“Heb je niets gedaan? Heeft niemand iets gedaan? Waarom niet? Het kwam op TV, in de kranten, op Facebook… En iedereen liet het gebeuren. Net als bij de nazi’s? Opnieuw??”

Mijn kleindochter zit nog in de kleuterklas. Ik werd zweterig wakker. Maar Mona heeft wel gelijk. Misschien duurt het nog 10 jaar voor ze deze vragen stelt. Ik zweet er van. Ik zal me schamen…

En het ergste is: ze zal regelmatig terugkomen met gelijkaardige vragen.
Je wist toch dat pesticiden en alle andere sproeistoffen vergif waren. Wat heb je gedaan?
Iedereen weet dat plastiek niet afbreek en hormoonverstorend is. Dat microplastics in de lucht, in het water en in de grond blijven, en in ons eten. Waarom lieten jullie dat toe?
Iedereen wist van de opwarming van de aarde. En toch deden jullie maar door. Auto’s, centrales… Waarom stopte je het niet?

Iedereen weet dat radioactief materiaal zelfs miljoenen jaren gevaarlijk blijft. Waarom dumpten jullie het gewoon in zee? En bleven jullie kerncentrales gebruiken? Wilden jullie alle mensen en dieren uitmoorden? Waarom?

En al die bomen en bossen die gekapt werden. Vruchtbare grond die volgebouwd en gebetonneerd werd, eten dat vol ongezonde suiker en kunstmatige rommel wordt gepompt,…

Sorry kids. We wilden gewoon zo goedkoop mogelijk royaal leven. En bovendien, het is nu zomer, en vakantie. Bekijk het maar, los het maar op. Het is een mooie tijd. Geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *