Met een forse zwaai plant dokter Harrie De Witte een flinke blok brandhout op de tafel voor de persconferentie. “ Twee kilo tweehonderd.” Heeft hij gewogen. En herinnert aan de recente goede raad en vraag van onze overheid, om vooral geen hout te stoken. Er komen te veel fijnstof en gevaarlijke afvalstoffen vrij. Het lijkt haast alsof onze politici bekommerd zouden zijn om onze gezondheid?! Toch hebben ze 2,2 miljard euro subsidies over om de biomassacentrale in Langerlo net het zelfde te laten doen. Maar dan wel 1.000den keren erger.
Harrie volgt al 40 jaar de gezondheidsproblematieken in de buurt. Hij weet waarover hij spreekt. Als stafmedewerker van ACHG KULeuven staaft hij zijn verhaal met cijfers en studies die over 40 jaar lopen. En met concrete, menselijke voorbeelden. Vragen van patiënten. Waarom zijn er nu in onze familie 17 kankergevallen?
Harrie deed de moeite om wat te rekenen. Op basis van de gegevens van reeds werkende, veel kleinere biomassacentrales waarbij de Best Beschikbare Technieken gebruikt worden om NOX en fijnstof uit de schoorsteen te filteren wordt duidelijk wat er uit de schoorstenen van Langerlo zal komen: evenveel fijnstof als dat van 10 miljoen dieselvoertuigen!!
De gezondheidsrisico’s zijn echt niet te onderschatten. Onze telomeren, de beschermende kapjes op ons erfelijk materiaal, worden aangetast en korter door fijnstof. Dat gebeurt al bij babi’s in de moederschoot. Blootstelling aan fijnstof vergroot vermoedelijk het risico op vroegtijdige chronische ziekten, zorgt voor vertraging in de ontwikkeling van het zenuwstelsel, en deze kinderen presteren minder goed op school. Amputatie dus op meerdere terreinen.
Zorgzame ouders die het zich kunnen veroorloven willen niet onder de rookpluim (tot 13 a 20 km!) van een dergelijke centrale wonen.
De ontdekking van het vuur, en het verbranden van hout, is een techniek die onze verre voorouders 400.000 jaar geleden leerden gebruiken. Dat ingenieurs en technici dit als een nieuw alternatief voorstellen is compleet onbegrijpelijk. Het energetisch rendement hiervan is bedroevend laag. En dan zou de overheid deze ziekmaker nog met ons belastinggeld gaan subsidiëren voor 100 euro per jaar per gezin? (Maar wel kijven op dieselwagens, en onze open haard.) Zijn er nog politici die met het welzijn van de mensen bezig en bekommer zijn?
Bedankt Harrie, voor de sterke uiteenzetting!