Duurzaam wc-papier: onzin?

Niets is onbenulliger, wordt zo achteloos weggeworpen als een velletje wc-papier. Daar gaan we ons niet druk om maken, toch? Voor Festival RETOUЯ ging ik op zoek naar spullen waar we waarde aan hechten. Omdat het een prototype is van wegwerpmateriaal viste ik toch wat informatie bij elkaar over sanitair papier. Shit happens!

De gevonden info gaat over Nederland. België zal vergelijkbaar zijn, maar weet niet wat de pot schaft. Nederlanders gaan drie tot vijf keer per dag naar het toilet. Aan minstens 8 velletjes. Vrouwen blijven drie minuten, mannen vier tot tien minuten zitten. Gemiddeld 50 minuten per week, of een half jaar van ons leven. Shit!

Dat verbruikt per dag 36 liter water, elektriciteit (licht,), vervuilende chemische schoonmaakproducten en voor Nederland 22.000 kilometer papier. Nog steeds per dag. Door het toilet. Dat is per jaar 15 kilo wc-papier per persoon. Met Hollandse zuinigheid per dag 1 velletje minder gebruiken bespaart 16,6 miljoen velletjes. Een gemiddelde West-Europeaan gebruikt op jaarbasis 13,8 kilo toiletpapier, een standaard Amerikaan flusht zelfs 25 kilo papier er door.
Wc-papier bracht in 2009 voor alle Nederlandse supermarkten 350 miljoen euro omzet op.

Onderzoek van het WNF- toont dat wereldwijd dagelijks circa 270.000 bomen door de wc worden gespoeld of als afval worden weggegooid. Door de productie van 300 toiletrollen die 100% eco zijn wordt 1 boom gespaard.

In Trouw betoogt hoogleraar Jules van Lier dat dit veel duurzamer is, ondanks meer waterverbruik. “Per jaar gooien we in Nederland zo’n 200.000 ton papier in het riool. Voor elke kilo opgelost toiletpapier is ongeveer één kilowattuur aan energie nodig voor afbraak. Als de helft van het toiletpapier oplost, staat dat gelijk aan de jaarlijkse energieverbruik van 25.000 huishoudens.”
Een aantal velletjes minder per persoon scheelt op een huishouden al heel veel!

In de Verenigde Staten wordt minder dan 2 procent van het wc-papier gemaakt van gerecycled papier, in Europa en Latijns-Amerika is dat 40 procent. In Nederland volgens Milieu Centraal 60 procent.
Het milieucentrum van de Universiteit van Colorado berekende dat een ton gerecycled papier (909 kilo) 1682 kilo timmerhout en 91.000 liter water scheelt. Bij recycling wordt 64 procent minder energie en de helft minder water gebruikt i.v.m. nieuw papier. Ook veroorzaakt recycling 74 procent minder luchtvervuiling.
Voor iemand in Noord-Zweden is papier van hout duurzamer, voor iemand uit de Randstad is papier dat hier gemaakt wordt beter.

Ecologische koploper is Satino Black. In de productie wordt minder water en energie gebruikt. Het is 100% CO2 neutraal en vrij van schadelijke chemie.
Satino Black heeft alle dertig chemicaliën die je normaal gebruikt bij de productie van toiletpapier vervangen door natuurlijke en biologisch afbreekbare stoffen. De productie van een toiletrol vergt normaal vijftien liter water. Met waterrecycling is dat spectaculair verminderd naar een halve liter per rol. En er wordt gewerkt met groene energie.

“Sinds jaar en dag ligt op ons terrein een berg afval van te korte papiervezels, inkten en vulstoffen, die vrijkomen tijdens de grondstofvoorbereiding. Die berg – zo’n vijftien ton per jaar – werd tot drie jaar geleden verbrand voor de winning van groene energie. Maar een medewerker vroeg onze buren van verpakkingsfabrikant Smurfit Kappa of die er niet wat mee konden. En wat bleek: er kon karton van gemaakt worden met zeer goede eigenschappen. Dat karton is nu het verpakkingsmateriaal voor Satino Black – voor ons weer een flinke bezuinigingspost.”
Meer weetjes:
http://toverleven.cultu.be/wc-papier-toch-wel-handig
http://toverleven.cultu.be/composttoilet-afval-scheijtden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *