Cocaïno (ge)recht

Dure meesterkoks maken gerecht krom.
Rechtvaardig lijkende acties worden soms als onrecht gepresenteerd.
Criminele feiten worden niet als dusdanig behandeld omdat relaties, geld en verjaringsprocedures verijdelen dat recht geschiedt.
Recht kan je krom trekken met (veel) geld.
Als de politie na een achtervolging een wetsovertreder snapt zou je dat ongeldig kunnen laten verklaren omdat de politie te hard reed.
Een bewoner die een inbreker het huis uitmept is een crimineel.
Idem voor een juwelier die zijn zaak gewapend verdedigt.
Ken je dat soort onrechtvaardig lijkende voorvallen die je maag doen omkeren?
Zoveel te groter de zaak, zoveel te duurder de advocaat. En zoveel te erger er een loopje wordt genomen met recht en waarheid. Quasi onschendbare klerikalen, politiekers en hoogwaardigheidsbekleder, frauduleuze falingen en door een psycho-dinges ontoerekeningsvatbaar verklaarde killers passeren geregeld de revue.
Maar ook topcriminelen hebben geld. En daarvoor buigen gehaaide advocaten. Geboefte kan zich met geld dat ze putten uit illegale activiteiten de beste advocaten permitteren.  Advocaten worden bv betaald met drugsgeld. En dat weten ze. (Ook al wordt dat gecamoufleerd door een ‘goed draaiend koerierbedrijf’ waar niemand iets over terugvindt, maar dat wel dagelijks 1500 ‘pakjes’ aflevert. Jaja, een bloeiende sector voorwaar.)
Hun pleidooien gaan niet over de begane misdaad, maar over de administratie van de recherche, over de procedures en de kleine lettertjes daarin.  De fouten (die ze zoéken) in processen en werkwijzen staan niet in verhouding tot de criminaliteit waarover het gaat. Ze worden dus uitgevlooid en gebruikt als onacceptabel excuus om misdadigers vrij te pleiten, niet op basis van hun daden of de waarheid, maar door fouten in de rand van het onderzoek. Er is geen evenredigheid of evenwicht tussen de regels waarmee criminelen bejegend worden en het kommaneuken op die  voor politie en gerecht worden gebruikt. De weegschaal van vrouwe Justitie wordt door bankbiljetten met een geurtje uit balans gebracht.
Het is bovendien een vrije keuze van de advocaten om voor geld misdaad vrij te pleiten. En zich daardoor met misdaadgeld te verrijken. Op het ogenblik dat ze gevraagd worden om te pleiten, en ze hierop JA antwoorden, hebben ze het dossier nog niet bestudeerd en deze fouten nog niet ontdekt. Ze kiezen dus éérst voor het geld. Daarna zoeken ze fouten. Niét de waarheid of rechtvaardigheid. Dat is duidelijk ondergeschikt. Want over de criminele fouten wordt zelfs niet meer gepraat, enkel over fouten van onderzoekers.
Bij wijze van statement en boycot hoop ik dat geen enkele burger, dienst of bedrijf met rechtvaardigheidsgevoel zelfs nog maar (betaald) advies vraagt aan (een van) deze geldwolven.
Gerechtigheid is blijkbaar geen recht, maar een schaars goed, dat je enkel met veel geld kan kopen. En straffen zijn ook met geld weg te wuiven.
Wie is er dan nog verwonderd dat mensen geen vertrouwen meer hebben in het gerecht?
We hebben nog zoveel vertrouwen in rechtspraak dat we steeds vaker het recht in eigen handen nemen. Gestolen wagen en smartphones zelf terug halen, winkeldieven en wegpiraten op sociale media feliciteren enz.
Ons recht is niet meer vaardig.
Veel mislukte advocaten kiezen voor een carrière in de politiek. Dus of de politiek onze rechtspraak ooit rechtvaardig zal rechttrekken is maar zeer de vraag. Soms helpt het als publieke opinie en media hun verontwaardiging uiten. Zoals onlangs bij zinloos geweld in Brugge. De daders waren meteen op vrije voeten, en onderzoek was niet nodig. Beelden en verbolgen reacties op internet maken dat de zaak ‘opnieuw bekeken’ wordt. (Afwachten maar, zeker?)
Wat is er mis met rechtvaardigheid? Die kan toch niet ondergeschikt zijn aan willekeur en geld?
Recht zou gebaseerd moeten zijn op ethiek en waarden, op waarheid, rechtvaardigheid en respect voor gelijkwaardige medemensen.
Dus wat kan je er aan doen…?
I.p.v. achter de tv in slaap te vallen… (De slaap der rechtvaardigen?)
Je laten horen!!

5 reacties op “Cocaïno (ge)recht

 1. 5/12/14 46-koppige drugsbende met 1.000-tal klanten vrij na procedurefout. De onderzoeksrechter had een standaardmotivering gebruikt om de telefoontaps te rechtvaardigen. Dat wordt tegenwoordig niet meer aanvaard, maar het gaat hier om een oud dossier.

 2. 1 december 2014
  De beruchtste gevangene van België, Farid le fou, mag na 55 dagen hongerstaken van de rechter als een vrij man, zonder begeleiding of bewaking, naar een burgerhospitaal.

 3. Nog iemand die zich ergert:
  Ik moest kotsen!

  Zojuist de luxe-hoeren van de belgische advokatuur aan het werk gezien. Bij
  de Zevende Dag durfde meester Sven Mary nog geeneens in de camera te kijken.

  Een bende limburgse Italianen slaagt erin om 3 ton cocaïne het land binnen
  te smokkelen. Operatie geslaagd, goedje verkocht, miljoenen verdiend.

  Er is ook voor gezorgd dat honderden jongeren verslaafd raken aan het spul!
  Justitie krijgt ze toch voor de rechtbank.

  Als vliegen op een verse stront stort de ” crème ” van de belgische
  advokatuur zich op de arme, kale intaliaantjes, want hen werd onrecht
  aangedaan. Voor een financieel maffia aanbod dat ze niet konden weigeren
  zetten ze zich ridderlijk in om dit onrecht, dat hun kale cliënten werd
  aangedaan, recht te zetten. Zij gaan er dus voor zorgen dat het krapuul,
  dat onze zonen en dochters verslaafd maakt, vrijuit gaan. Ereloon: enkele
  honderduizenden euros! Een peulschil voor de kale kopjes.

  Meester Van Steenbrugge, meester Vermassen, meester Mary, meester Rieder u
  maakt uw beroep ten schande!

  Ik wenste dat uw kinderen en kleinkinderen verslaafd raken aan het spul van
  uw kale Italiaantjes, van de klootzakken die u verdedigt. Ik hoop dat
  jullie de Judas zilverlingen die u van het ” onrechtvaardig behandelde “
  krapuul ontving, nodig heeft om de onkosten te betalen van de
  ontwenningskliniek waarin, naar ik hoop, uw kinderen en kleinkinderen
  zullen terecht komen.

  U zou ons moeten beschermen tegen de rottigheid die u nu verdedigd!

  Met de meest oprechte minachting,

  Marc Clerckx

 4. Hoe dit overkomt? Net alsof dure advocaten de wet misbruiken om criminelen ongestraft vrij te pleiten. Vermassen, Mary en consoorten laten zich wel kennen.
  It’s not about justice, it’s ,about money. Probeer als brave burger maar eens onder een GAS-boet uit te geraken.

 5. Koen Meulenaere helpt ons een beetje en hekelt (in De Tijd) op zijn (ironisch-sarcastische) manier de advocaten en hun streken te Hasselt.

  ”Vandaag donderdag 11 sept. 2014 wordt in Hasselt het proces-Aquino hervat. Intussen is elk fatsoenlijk mens ervan overtuigd dat daar weliswaar gangsters in de beklaagdenbank zitten, maar dat er nog veel grotere gangsters in toga verkleed achter hen staan. Een bende scrupuleloze naarlingen die alleen geïnteresseerd zijn in hun hoge gage, ook als die overduidelijk met misdaadgeld wordt betaald. ‘Bewijs dat maar eens’, zeggen ze dan…..

  Hij eindigt met:

  “Als de familie Aquino niet rechtsgeldig kan worden opgesloten, draai dan op zijn minst al die ellendige televisieadvocaten achter de tralies”.

  https://www.facebook.com/notes/de-vierde-onmacht/koen-kaaiman-meulenaere-togatuig-de-tijd-11092014/843308122368680

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *