Rokers zijn smeerlappen

Ieder jaar worden ongeveer 5.600 miljard peuken weggegooid. Dat brengt honderden miljoenen tonnen afval, en miljarden giftige en niet-afbreekbare filters in het milieu.
We zijn ondertussen (gelukkig) al (wat) geëvolueerd van roken als sociale norm (waarbij sigaretten op feesten en recepties à volonté  als hapjes werden rondgedragen) naar roken als asociaal en ongezond taboe. Als ex-roker (ik rook alleen nog worst) vind ik het onsmakelijk en ronduit vies als er iemand op een terrasje in een straal van 5 meter een kankerstok verbrandt.
Maar eigenlijk wilde ik mijn ergernis over de gifpeuken kwijt. Het zijn kleine stompjes gevaarlijk chemisch afval. En die worden door rokers hartstikke nonchalant overal over de hele aardbol rondgestrooid. In natuurgebieden, vijvers, velden, wegen, steden en parkings… Er is geen enkel publiek toegankelijk gebouw te vinden waar de peuken niet als rozenblaadjes in een godvruchtige Mariaprocessie voor de ingang zijn gestrooid. Het spikkeltapijt wordt verder afgewisseld en opgevrolijkt met platgetrapte kauwgom. In Vlaanderen belandden in 2013 40 miljoen sigarettenpeuken op de grond en kleefden er weer 8 miljoen kauwgoms op straten, banken en pleinen.
Rokers vinden het blijkbaar heel normaal om waar ze ook gaan of staan hun stinkpeuk gewoon te laten vallen of neer te gooien. De meest fatsoenlijke smeerlappen doen nog even moeite om de smeulende gloed uit te trappen. Dat een hond zijn drol niet netjes meeneemt zou ik nog kunnen begrijpen. Die is bovendien nog biologisch afbreekbaar. En niet giftig. Peukzaaiende rokers verlagen zichzelf dus op de sociale ladder van het goed fatsoen tot onder het niveau van een hond. Eigenlijk best wel onbegrijpelijk dan mensen zomaar, zichtbaar voor iedereen, hun giftig afval publiekelijk dumpen.
Ook in de wagen vinden rokers het blijkbaar heel gewoon om hun brandende peuk door het open raampje naar buiten te zwieren. Niemand wil die rotzooi toch in de wagen? En ’s nachts geeft het prachtige vonken als zo ’n peuk tegen het asfalt stuitert. En de pakjes, doosjes, wikkels, cellofaan en folie willen ze natuurlijk ook niet op zak houden.
Moet ik me nu echt druk maken om één peukje? Loop eens een poosje met je neus naar de grond, en kijk eens hoeveel je er tegenkomt. Ik vind ze thuis op de inrit, terwijl er hier nooit rokers komen. Iemand die, laat ons zeggen 17 sigaretten per dag rookt, produceert 6.205 peuken per jaar.
En op jaarbasis werden er door de rokende bevolking in Nederland in 2011 maar liefst 23 miljard sigaretten gekocht.
Het land met de grootste productie is China: 1.700 miljard sigaretten per jaar. De volgende toppers zijn de Verenigde Staten, Rusland en Japan. Nederland staat op nummer 5.
In België zijn zo ‘n 19.000 overlijdens per jaar toe te schrijven aan roken, een kwart daarvan door hart- en vaataandoeningen. In Nederland sterven er jaarlijks ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, ruim 10.000 hiervan sterft door longkanker. Belgen scoren dus procentueel wel beter in doodgaan door roken.
http://tnsop.net/doc/pdf/download/stivoro__nl–wp-content–uploads–2012–docs–factsheets–Kerncijfers%20roken%20in%20Nederland%202011.pdf
In tabaksrook komen meer dan 70 stoffen vrij, waaronder nicotine, koolmonoxide en teer. Die worden ook opgenomen in het lichaam van de (mee)roker, net als meerdere radioactieve stoffen zoals  polonium 210 (afkomstig van lood 210) dat kankerverwekkende alfastraling uitzendt. De WHO schat dat wereldwijd per jaar 1,3 miljoen mensen sterven aan longkanker, 90 procent hiervan als gevolg van roken.
De laatste jaren komt de massale sterfte van bijen regelmatig in het nieuws. Die wordt vaak toegeschreven aan het gebruik van nicotinoiden in sproeistoffen. Tabak wordt trouwens ook in de biologische tuinbouw gebruikt voor aftreksels om plaaginsecten te bestrijden. Het gaat natuurlijk ook niet op om nicotine en alle nicotinoiden onder één noemer te plaatsen. Maar als de voor mens en dier dodelijke giftigheid van de diverse vormen waarin dit goedje voorkomt zo duidelijk is, wordt het toch wel een beetje overtrokken om met een al dan niet zelf gedraaide sigaret in de mond te gaan betogen tegen het gebruik van gevaarlijke insecticiden.
Tip voor de eeuwigdurende begrotingstekorten: verhoog de accijnzen op tabak met 500%. Goed voor de volksgezondheid, en voor de natuur. (En de tabaksproductie kan blijven, SkyNRG gaat er alternatieve vliegtuigbiobrandstof van maken.)
Echt pleuk, mijn eigen kankerstek:
rokers zijn gezondheidsbedreigende, zwerfafval rondstrooiende en milieu vernietigende vies peuken.

Zouden rokers hier iets van opsteken? Dat is andere tabak. Maar waar rook is, is vuur. Rokers zijn altijd de sigaar. Ze gaan de pijp uit, ze trekken aan het kortste eind. Maar als ik de smoor in heb, heb ik daar tabak aan.

  
Lekker filmpje (opmerking 2) 

 

3 reacties op “Rokers zijn smeerlappen

 1. hln 22/01/2015: 19.800 euro boete voor sigarettenpeuken op straat
  Een 38-jarige roker in Singapore heeft een boete van 19.800 Singaporese dollars (12.800 euro) gekregen omdat hij 34 sigarettenpeuken uit het raam van zijn appartement gooide.
  33 x kreeg hij 600 dollar boete en voor de 34ste een taakstraf. Binnen vier dagen moet hij betalen en de taakstraf uitvoeren.

  Lijkt me efficiënt…

 2. Jaarlijks smakken meer dan 9 miljard peuken tegen de grond. Vogels, vissen en kleine kinderen zien ze aan voor voedsel met alle gevolgen van dien.
  Sigarettenfilter bedreiging oceanen
  29 november 2011 Zeebioloog Jan Andries van Franeker vertelde dat hij regelmatig sigarettenfilters vindt in de maag van stormvogels. Uit een onderzoek blijkt dat ruim een derde van plastic soep bestaat uit sigarettenpeuken. Door de hoge toxische waarde zijn ze dodelijk voor zeeleven.

  De filter van nu is van kunststof en vergaat amper. twee tot 25 jaar duurt het (met achterlating van een grote hoeveelheid schadelijke stoffen).
  Hij bestaat uit een fijnvertakt polymeer om erg schadelijk teer en fijnstof (gedeeltelijk) tegen te houden.
  Kleur en camouflagestippels moeten de filter aan natuurlijk kurk doen denken – vermoed ik. Ik vind er nergens een verklaring voor.

  De zeven grootste tabaksproducenten verkochten in 2005 wereldwijd gezamenlijk zo’n 31 biljoen (31.000.000.000.000) sigaretten. Dat gaat dus over tonnen gif die in de atmosfeer en het milieu komen. Voor de Verenigde Staten naar schatting jaarlijks 155.000 ton.

  In twee à drie peuken zitten genoeg giftige stoffen om een baby/peuter dodelijk te vergiftigen zijn (https://nl.wikipedia.org/wiki/Peuk). Eén peuk vervuilt ongeveer 8 liter water (www.laatjepeuknietalleen.nl).

  Tabaksrook is uiterst giftig en bevat meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. Behalve teer, nicotine en koolmonoxide zijn vijf extreem giftige stoffen: benzeen, nitrosamine, formaldehyde, waterstofcyanide en arsenicum.
  Op rij: 599 giftige stoffen in de sigaret (http://www.stopmetroken.org/giftige-stoffen-in-sigaretten-op-een-rij)

  Mooie slogan in België langs de snelweg: 1 blikje kan geen kwaad. Denken 40 miljoen mede weggebruikers.
  Voor peuken is het zo mogelijk nog erger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *