Paasgras

Twee keer raden waar de composthoop vorig jaar stond…?
Het gras is er nu al meer dan dubbel zo hoog. Het is een koude, wat gure dag, en nog vroeg: de madeliefjes houden hun blaadjes nog gesloten. De verteerde compost wordt ondertussen al mondjesmaat door plantgoed omgezet in een voorraadje aardappelen.
En de ganzen die het gras kort moeten houden zijn al in opleiding. Helaas nog zo piepklein, dat ze ’s nachts en bij koud weer naar binnen moeten. Het duurt nog weken voor ze effectief aan de slag gaan, dus ik zal er tijdelijk nog zelf voor moeten opdraaien, en gaan mulchmaaien.

Het buitenverblijf van de gansjes is verplaatsbaar. De onderkant is dicht gemaakt met gaas. Het kan dus met levende inhoud elders gezet worden. Het is ook afsluitbaar. Er dolen hier alsmaar meer vossen en steenmarters rond. Nu mijn pluimvee nog klein is volstaat een vlindernetje om ze uit het hok te scheppen en in de serre te laten overnachten.

Er is een uitgebreid en diep liggend metrostelsel onder de weide. Zo diep dat ik 1 van de 2 mollenvallen die ik laatst installeerde, nu nergens meer terug vind. Vergeten om er een stok naast te steken. Een metaaldetector zou misschien kunnen helpen. En anders vindt later een archeoloog allicht een vreemd gevormd stuk roest.

De ganzen krijgen wat hulp van de kippen. Die zijn eerder in insecten dan gras geïnteresseerd. Als bescherming tegen natuurlijke vijanden kregen ze onder hun villa op de eerste verdieping ook een volledig afgesloten lapje grond. Zo kunnen ze ’s morgens toch al veilig buiten  als ik nog geen zin heb om hen daarbij te helpen. En omdat de onderkant ook dicht is met gaas, kunnen ze ook de graszoden niet stuk krabben. En met 2 wieltjes er onder is het ding makkelijk iedere dag op een vers stukje groen te plaatsen. Het heeft wel een dag of 5 geduurd voor ze begrepen hoe ze de loopplank moesten gebruiken om binnen en buiten te geraken.  De ene heeft blijkbaar al wat meer lef en intelligentie dan de andere.

Ondertussen is het gras kort genoeg om een Paasei terug te kunnen vinden. Voor het geval een verdwaalde klok, of een Paaskonijn, per ongeluk hier iets zou droppen. Ik heb meer vertrouwen in de kippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *