Het gebeurt wel vaker. Vooral in het natuurbeheer. Sommige geïmporteerde, vreemde soorten horen hier niet thuis en verstoren het inheemse milieu. Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers –daarom ook vogelpest genoemd- zijn dominante en woekerende soorten die zowat alle andere vegetatie overschaduwen en uitroeien. En in een ecologische omgeving hoort ook staand, dood hout. Vandaar dat deze exoten vaak rechtopstaand gedood worden.
Ik vond dus dat beknopte informatie over hoe je een boom dood maakt ook wel paste op de website van t-over-leven. Het werd dus één van de meer dan 750 artikeltjes. En wat een verrassing! Ik schreef het pas ongeveer 2 jaar na de andere artikeltjes. En in no-time was het een van de meest gelezen hits. Het staat op nummer 13. Daar ben ik echt wel van geschrokken. Zoveel milieubeheerders en natuurhelpers zijn er echt niet actief in onze contreien. Vanwaar die interesse?
Zielig hoor. Eigenlijk is de meest efficiënte methode, het ringen van bomen, niet wat internetgebruikers zoeken. Blijkt ook uit de zoekresultaten en zoekwoorden. Maar wel een manier om een boom die ze hinderlijk vinden bij de buren, of langs de straat, stiekem te vermoorden. Liefst zouden ze in de supermarkt een spuitbusje met bomengif kopen om zo’n kreng in 20 seconden morsdood te maken. En ze zouden er effectief de grond onder hun voeten, de hele omgeving en alle leven in de buurt voor vernietigen met de meest waanzinnige rotzooi, ware het niet dat ze vrezen dat de nagelaten sporen te duidelijk in de richting van kwaad opzet en van de dader wijzen.
Want redenen zijn er natuurlijk altijd. Vooral voor IK. Een ander zou zoiets nooit mogen doen. Maar als IK zelf er nu last van heb. Het geeft zo’n vuiligheid, nietwaar? Er vallen zelfs bladeren af! Die moet ik dan verzamelen en afvoeren. De goten en de afvoer raken verstopt. Je schuift er op uit. Of er waaien pluisjes uit. Of ik heb een allergie. Denk ik. Erger nog, er druppelen kleverige spatjes af. Die vallen zelfs op de auto! Zeg!
Ze nemen licht weg mijnheer. Ze geven te veel schaduw. Ze vormen een gevaar. Een tak of boom kan vallen, en dan…? Levensbedreigend. Opruimen die handel.
Of het is verdorie mijn eigen boom, en ik mag er van de overheid niet eens mee doen wat ik zelf wil. Schande! En een kapvergunning vragen kost te veel moeite.
Ik heb later het artikeltje op de website dan ook maar uitgebreid met een alinea over hoe je een geringde boom door brug-enting nog kan redden, en eentje over het nut van bomen. Asjeblief. Dat laatste in de hoop dat mensen toch wel even gaan nadenken voor ze hun snode moordenaars plannen in de praktijk proberen te brengen.
Ik dacht hieraan toen ik op een wandeling een goed geringde Amerikaanse eik in het Jongenbos zag staan. Er staan daar machtige zuilen van beuk en eik. De moeite waard om eens langs te wandelen. Maar aan de kruin te zien leek het alsof er vlakbij nog een andere hoge Amerikaanse eik stond. Waarvoor ik echter geen stam kon vinden. Een wat vreemde zaak dus. En reden genoeg om wat dieper het bos in te trekken en de situatie van dichterbij te bekijken. De eerste foto in dit artikel is de geringde stam. Voldoende breed en diep ingezaagd.
De achterkant van de stam zag er heel anders uit. Even breed en even diep ingezaagd. Maar hier had de levenskracht van de boom over ongeveer de halve omtrek zelf weer voor een brugenting gezorgd. Aan de voorkant, links, zie je de schors als een reusachtige slak over de ringwonde kruipen: van boven naar beneden! Aan de bovenkant is de vergroeiing ca. 8 cm breed, en de onderkant heeft nog niet de rand van de oude schors bereikt. Vind ik toch wel merkwaardig, omdat ik dacht dat de meeste voedingsstoffen via de wortels uit de grond gehaald werden. En ik dus een aangroei van onder naar boven verwachtte.
Je kan ook bomen aanbrengen i.p.v. vermoorden. Raap een emmer walnoten, hazelnoten, kastanjes. Of eikels, maar die zijn minder eetbaar. En strooi of gooi ze op kale stukken, op plekjes waar niet gemaaid of gesproeid wordt. En binnen een jaar of 5 kan je er al de eerste vruchten van rapen. Ieder jaar meer. En dat geeft veel meer voldoening.
Probeer je het ook eens?
Foto’s bij opmerking 3:
1) weggehakte overbrugging en verbreding van de ring bij eik 1
2) de ander eik die zichzelf herstelt. Hier is goed te zien de de vergroeiing van bovenuit begint. De onderkant van de ring heeft geen aangroei.
Zaterdag 18 oktober 2014: het is een absurd warme zomerdag! Onderweg 27°, terug thuis, in de zon, om 16u30 nog 33°C. Een nieuwssite bloklettert dat het hier even warm is als in Nice of Tenerife.
Vlinders en onzelieveheersbeestjes staken hun voorbereidingen voor de winter en zoeken massaal de zon op. Als een zwerm Nederlanders op weg naar Spanje. Wespen dazen rond als verdwaasde Belgen die niet weten wat ze van hun nieuwe regering mogen verwachten. Het schijnbaar mooie weer zal zeker van korte duur zijn.
De korte broeken worden massaal weer (even) van stal gehaald.
Overal in de buurt worden grasmaaiers kuchend en loeiend tot leven getrokken om samen voor dit jaar een laatste simultaan concert te brullen.
Mijn korte broek fietst naar de winkel voor een pot verf. Donkerbruin, op waterbasis. Er staats zelfs een EU-eco-label op.
Op de terugweg, na ca. 6 weken besluit ik nog eens een ommetje te maken naar de geringde woudreuzen.
De bosbeheerder laat duidelijk niet met zich spotten. De tweede Amerika is zeer drastisch geringd. Door en door. Enkel de stronk staat er nog. De (ongetwijfeld waardevolle) stam is volledig verdwenen. Ook dat is bosbeheer.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ik geloof niet dat het kan om een foto in een opmerking te plaatsen. Ik zal ze onder aan het artikel zetten.
1) weggehakte overbrugging en verbreding van de ring bij eik 1
2) de ander eik die zichzelf herstelt. Hier is goed te zien de de vergroeiing van bovenuit begint. De onderkant van de ring heeft geen aangroei.
Bericht aan de Bosbeheerder: 15 meter verder (richting kasteel) staat er nog een grote broer die de ring ook succesvol overbrugd heeft. Ik heb foto’s gemaakt. Zodra ik tijd heb probeer ik of ik ze hier bij (of onder het artikel) kan zetten.
Ik zal er volgende week nog eens langs fietsen, dan weet ik of je de opmerkingen ook nog gelezen hebt. 😉
Toen ik er net met de fiets langsreed (ongeveer een week later) zag ik dat iemand de overbrugging had weggehakt en breder gemaakt. Heeft een medewerker van de Beheersgroep dit blog gelezen? Die allochtone eik zal er dan toch aan moeten geloven…