Snoepjes op de balie

De deur zwaaide open, dus de verlofregeling was nog niet van kracht. En meteen viel mijn blik op de glazen bokaal met frisse, lichtblauwe muntsnoepjes. Ze staan er om jezelf te bedienen. Een kleine attentie voor de klanten. En toch voel je je meestal wat onwennig, gegeneerd om er eentje te nemen. Niet? Maar er was nog niemand in de zaak, dus…

snoepbokaal2Razendsnel maakten mijn hersenen een reeks berekening waar een supercomputer jaloers op zou zijn. Kon ik, nog voor er iemand binnen zou komen, vlug een snoepje nemen, de knisperende cellofaanwikkel er af krijgen, de zoetigheid in mijn mond laten verdwijnen en het ‘papiertje’ ongezien ergens laten verdwijnen? Maar waar? Terug in de pot? In mijn zak? Geen bedenktijd meer, snel handelen, nu!

Oeps! Mijn hand ging niet door de opening van de pot. Puur bedrog. Het was een val. Maar zo gemakkelijk geef ik het niet op. Ik rolde mijn handpalm zo smal mogelijk samen. Met de toppen van mijn vingers kon ik nog net het begeerde goed beroeren.  Om een vleugeltje van een verpakking tussen wijs- en middenvinger  te grijpen moest ik wel de pot met mijn andere hand vasthouden, en mijn hand zo diep mogelijk in de opening persen.

snoepbokaal4Meteen schoot me het verhaal te binnen van de aap en de noot. Ik heb vervelende hersenen, met irritante informatie op verkeerde momenten. Ken je het? Door een opening kan de aap aan een noot. Maar als hij die in zijn hand neemt, is de gesloten hand met de noot te dik om het kleinoot naar buiten te halen.

Ondertussen loopt de tijd. Hoe lang nog voor er iemand binnen komt? Wat als het cellofaan nu vervelend kleverig aan het snoepje plakt? Haal ik het nog? Of geef ik het op? Als een grijper op een kermisattractie klemden mijn gestrekte vingers zich op de wikkel. Voorzichtig bewoog mijn grijperarm zich recht omhoog, waakzaam, om de schat niet te laten vallen.

snoepbokaal3Het lukte warempel. Snel de wikkel er af. En toen kwam de juffrouw de zaak binnen. Te laat om nog onschuldig te doen alsof er niets aan de hand was. Gewoon op heterdaad betrapt. Heel nonchalant, en alsof het de normaalste zaak van de wereld was, zei ik dat ik mijn bestelling kwam afhalen. En stopte onder haar wat verbaasde blikken het snoepje in mijn mond.
Met mijn bestelling op weg naar buiten ontdekte ik gelukkig nog een vuilbak waarin ik de wikkel kwijt kon. Of was het een paraplubak? Ik heb er niet meer naar omgekeken.

Op weg naar de biowinkel begreep ik steeds beter de verbaasde blik van de verkoopster. De snoepjes staan er niet om opgegeten te worden. Ze staan er om te doen alsof. Om de zaak een vriendelijk imago te geven, zonder veel kosten. Als het de bedoeling was dat klanten ze lekker zouden opsmikkelen, dan zouden ze gewoon makkelijk bereikbaar in een open schaal staan. Maar dan lopen de kosten te hoog op. Dus, wil je wel het imago, maar niet de kosten, houd dan rekening met volgende tips:

snoepbokaal11.    Zet de snoepjes niet vlak bij de kassa of betaalterminal, maar iets verder weg, zodat de klant er (opvallend) naar moet reiken om ze te bereiken.
2.    Gebruik snoepjes met een wikkel, dat vraagt meer tijd om ze te veroveren en verorberen. Dus meer kan om door sociale controle betrapt te worden op een kruising tussen een geschenkje nemen en diefstal.
3.    Plaats eventueel duidelijk zichtbaar een camera in de buurt.
4.    Neem een pot met een kleine opening, zodat zeker volwassenen er niet met hun hand in kunnen.
5.    Voorzie geen schaaltje voor de lege wikkel. Dat zorgt voor een extra dilemma.
6.    Doe de pot niet vol. Leg enkel wat snoepjes op de bodem. Dat maakt ze moeilijker bereikbaar. En mensen voelen zich meer gegeneerd om er eentje te nemen als er geen overvloed is. Denk aan het ‘schaamstukje’, het laatste stukje taart dat iedereen laat liggen voor de anderen.
snoepbokaal57.    Zorg voor een folder of affiche: “Snoep gezond, eet een appel”.
8.    Je kan overwegen de snoepjes op een verhoog te zetten, en als opstapje een weegschaal voorzien.

Als je met deze tips rekening houdt kan je met een zeer klein budget levenslang een klantvriendelijk imago voor de zaak in stand houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *