Proces Verbaal voor vrijwilligerswerk

Merci, Hasseltse polies & parket

Ik was haastig aan het opruimen op ons jaarlijkse Geefpleintje aan Vanveldeke in Hasselt. December 2018. Mijn autoke na afloop zo dicht mogelijk bij het pleintje gezet om alles terug in te laden. Weliswaar op de stoep. Eventjes. En voor de zekerheid een opvallend geel briefje achter de voorruit en de ruitenwisser achteraan gestoken: Laden & Lossen, Geefpleintje, en mijn telefoonnummer.

’t Was een geslaagde editie. Met warme kleding, koffie, gebak, soep, speelgoed, muziek… En mijn tuinkachel die voor wat Kerst-achtige warmte moest zorgen.

Tijdens het opruimen komt Heidi aangefietst: “Hugo, er staat ene flik bij uwen auto. Ze zijn u aan ’t opschrijven!” Dus ik laat alles vallen, en haast me naar de hoek. Waar ik nog net een fluo-oranje ordehandhaver op zijn witblauwe motor zie wegrijden.

Er zit niets achter de ruitenwisser. Die zal toch dat briefje wel gelezen hebben? Die zal toch op die tijd geen PV opgemaakt hebben? Afwachten…?

Maar het was er wel. Snel. 116€!

Dus ik protesteer, en leg de zaak uit.

Hoor niets meer. Een paar maanden.

En vandaag in de bus:

Betwisting niet aanvaard

U moet de boete betalen

(Jawel, in vette letters.)

Vrijwilligerswerk. Sociaal bezig zijn. Ook voor de minstbedeelden en daklozen. Je steekt er je tijd in. Maakt er kosten voor. Maar de politie, ten dienste van de gemeenschap (toch?) heeft ander prioriteiten…

Toch wel wrang als de kranten vol staan, over fraudeurs die onbestraft blijven, geweldplegers die na verhoor meteen weer vrij zijn, criminaliteit die straffeloos verjaart, belastingontduikers die vieren dat en weer miljoenen veilig weggesluisd zijn…

Het lijkt me dat er dan toch, ook bij overheid, politie en justitie, verkeerde accenten worden gelegd. Beboeten doe je toch om fout gedrag te corrigeren? Wat voor samenleving willen jullie dan? Eentje van schaamteloze profiteurs?

Ik weet niet aan wie de sloganschrijver dacht toe hij het woordje UW gebruikte.

De politie, uw vriend…

5 reacties op “Proces Verbaal voor vrijwilligerswerk

  1. Tja, brokkemakers kunnen ze gewoonlijk niets afpakken. Mensen die vrijwilligers werk doen hebben gewoonlijk een inkomen. Die kunnen ze dan ook beboeten. Maar op wie moet je stemmen dan? ?

  2. Ik heb een bijna identieke situatie meegemaakt op 19/10/2018. We hadden toen met Amnesty International Hasselt een Kaas en Wijnavond georganiseerd in de Oude Gevangenis op de kleine ring in Hasselt. We zijn ook allemaal vrijwilligers die ons belangeloos inzetten voor deze organisatie. Vóór de oude gevangenis is er geen plaats om te parkeren. We hadden toch heel wat materiaal om uit te laden, o.a. een aantal bakken met wijnglazen. Daarom had ik besloten om even op het voetpad te parkeren omdat daar in feite geen hinder werd veroorzaakt. De fietsers konden vlot passeren en een voetganger had ook nog plaats naast de auto. Groot was mijn verbazing toen ik, na een 5-tal minuten, mijn eerste bak met glazen had weggebracht en ik terug bij de auto kwam. Er stond een gemotoriseerde politieagent aan mijn auto. Hij had een PV opgemaakt omdat ik op het voetpad geparkeerd stond. Ik legde hem de situatie uit, maar de politieagent had totaal geen begrip voor mijn situatie, integendeel. Met enige arrogantie verwees hij mij naar een parkeerplaats helemaal aan de overkant van de kleine ring. Achteraf bleek dat dit een parkeerplaats was voor minder validen. Hij wist dus duidelijk ook geen oplossing voor mijn probleem, maar vond wel dat de PV moest behouden blijven. Enkele dagen later kreeg ik het bericht dat ik (ook) een boete moest betalen van maar liefst 116€. Ook ik vond dat toen echt schandalig en ben toen in mijn pen gekropen om deze boete te betwisten. Ik hoopte op enig gezond verstand bij het parket. Op de PV stond ook dat “de bestuurder niet kon aangesproken worden omdat hij niet aanwezig was”. Dit klopte niet met de realiteit, want ik had de politieagent wel gesproken. Op 30/11/2018 kreeg ik identiek dezelfde standaardbrief van het parket, afdeling Hasselt, dat mijn betwisting niet was aanvaard en dat ik de boete van 116€ moest betalen. Je voelt je dan heel onrechtvaardig behandeld, de kleine man die zich als vrijwilliger belangeloos inzet voor een goed doel wordt zwaar beboet, terwijl multinationals, grote fraudeurs niet de bijdragen leveren aan onze maatschappij die ze zouden moeten doen. Ik vind dit ook een echte schande en voel ook mee met iedereen die iets gelijkaardigs heeft meegemaakt.?????

  3. Eigen schuld dikke bult. Het voetpad is voor voetgangers. Indien ik voor Uw auto op de rijbaan zou lopen zou U er ook niet mee kunnen lachen. Eén troost: de volgende keer doet U het niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *