Olie opbrengst per gewas

Hoeveel olie kun je persen van één kilo oliehoudende zaden of noten? Als je zelf aan de slag wil, maakt het nogal wat verschil uit welk gewas je gaat telen. Ik denk dat ik nog een notelaar bijplant…

De hoeveelheden zijn bij benadering, afhankelijk van standplaats, ondergrond, ondersoorten, het weer enz.

van 1 KILO van 1 KILO ongeveer
Zonnebloemzaad (gestreept, weinig olie) Helianthus annuus 0,0 liter
Sojaboon Glycine max 0,1 liter
Saffloer Carthamus tinctorius 0,2 liter
Olijven Olea europaea 0,2 liter
Wonderboom noot (niet ontschorst) Moringa oleifera 0,2 liter
Beukennootjes Fagus sylvatica 0,3 liter
Chia zaad Salvia hispanica 0,3 liter
Hennepzaad Cannabis sativa subsp. sativa 0,3 liter
Thee boomzaad Camellia oleifera 0,3 liter
Zwarte netel Perilla frutescens 0,3 liter
Lijnzaad Linum usitatissimum 0,4 liter
Deder (huttentut, vals vlas of cameline) Camelina Sativa L. 0,4 liter
Niger zaad (of Gingellikruid) Guizotia abyssinica 0,4 liter
Pistache Pistacia vera 0,4 liter
(Olie)pompoenzaad Cucurbita pepo subsp. Pepo 0,4 liter
Purgeernoot (niet ontschorst) Jatropha curcas 0,4 liter
Raapzaad / Canola Brassica napus 0,4 liter
Zonnebloemzaad (zwart oliezaad) Helianthus annuus 0,4 liter
Argan (olierijke boomzaden) Argania spinosa L. 0,5 liter
Cacaobonen Theobroma cacao 0,5 liter
Palmolie pit Elaeis guineensis 0,5 liter
Pinda / aardnoot Arachis hypogaea 0,5 liter
Sesamzaad Sesamum indicum 0,5 liter
Amandel Prunus dulcis 0,6 liter
Hazelnoot Corylus avellana 0,6 liter
Babassu (Zuid-Am. Palm) Orbignya phalerata 0,7 liter
Kokosnoot (vruchtvlees) Cocos nucifera 0,7 liter
Okkernoot Juglans sp 0,7 liter
Purgeernoot (vr biodiesel, ontschorst) Jatropha curcas 0,8 liter

Vroeger waren er opeenvolgende persingen om de temperatuur van pulp en olie onder de 33°C te houden. Tegenwoordig werken industriële persen met een druk tot 300 à 400 bar. Daardoor is de term “eerste koude persing” voor de Extra Vierge olijfoliën achterhaald.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *