Hoeveel olie kun je persen van één kilo oliehoudende zaden of noten? Als je zelf aan de slag wil, maakt het nogal wat verschil uit welk gewas je gaat telen. Ik denk dat ik nog een notelaar bijplant…
De hoeveelheden zijn bij benadering, afhankelijk van standplaats, ondergrond, ondersoorten, het weer enz.
van 1 KILO | van 1 KILO | ongeveer |
Zonnebloemzaad (gestreept, weinig olie) | Helianthus annuus | 0,0 liter |
Sojaboon | Glycine max | 0,1 liter |
Saffloer | Carthamus tinctorius | 0,2 liter |
Olijven | Olea europaea | 0,2 liter |
Wonderboom noot (niet ontschorst) | Moringa oleifera | 0,2 liter |
Beukennootjes | Fagus sylvatica | 0,3 liter |
Chia zaad | Salvia hispanica | 0,3 liter |
Hennepzaad | Cannabis sativa subsp. sativa | 0,3 liter |
Thee boomzaad | Camellia oleifera | 0,3 liter |
Zwarte netel | Perilla frutescens | 0,3 liter |
Lijnzaad | Linum usitatissimum | 0,4 liter |
Deder (huttentut, vals vlas of cameline) | Camelina Sativa L. | 0,4 liter |
Niger zaad (of Gingellikruid) | Guizotia abyssinica | 0,4 liter |
Pistache | Pistacia vera | 0,4 liter |
(Olie)pompoenzaad | Cucurbita pepo subsp. Pepo | 0,4 liter |
Purgeernoot (niet ontschorst) | Jatropha curcas | 0,4 liter |
Raapzaad / Canola | Brassica napus | 0,4 liter |
Zonnebloemzaad (zwart oliezaad) | Helianthus annuus | 0,4 liter |
Argan (olierijke boomzaden) | Argania spinosa L. | 0,5 liter |
Cacaobonen | Theobroma cacao | 0,5 liter |
Palmolie pit | Elaeis guineensis | 0,5 liter |
Pinda / aardnoot | Arachis hypogaea | 0,5 liter |
Sesamzaad | Sesamum indicum | 0,5 liter |
Amandel | Prunus dulcis | 0,6 liter |
Hazelnoot | Corylus avellana | 0,6 liter |
Babassu (Zuid-Am. Palm) | Orbignya phalerata | 0,7 liter |
Kokosnoot (vruchtvlees) | Cocos nucifera | 0,7 liter |
Okkernoot | Juglans sp | 0,7 liter |
Purgeernoot (vr biodiesel, ontschorst) | Jatropha curcas | 0,8 liter |
Vroeger waren er opeenvolgende persingen om de temperatuur van pulp en olie onder de 33°C te houden. Tegenwoordig werken industriële persen met een druk tot 300 à 400 bar. Daardoor is de term “eerste koude persing” voor de Extra Vierge olijfoliën achterhaald.