Moeilijke keuzes

Een nieuwe editie van ‘t-Over-leven voorbereiden om te laten drukken.

Het papier. De omslag. De indeling. Het gewicht, de kosten,…

Heb je liever een boek met een stevige ‘hard cover’, of met een lichtere paper backs zoals de meeste goedkopere uitgaven? De eerste is duurder en zwaarder, maar veel steviger. En je kan hem makkelijker openleggen op tafel. Zonder dat hij breekt. En je kan er een groter volume in kwijt. Voelt degelijker aan. Wat meer prestige ook? Wat kies ik dan?

Ik vind het wat ruwere en minder witte biotop papier (80 gr) aangenamer om te lezen en te voelen, dan het gladdere, wittere, dunnere maar zwaardere maco silk (90gr). Maar foto’s en tekeningen komen daarop wel beter en scherper uit. (En deze editie zal een 200 kleine illustraties hebben.)  Glans heeft ook meer ‘klasse’. Biotop is wat ecologischer. Hoe weeg ik dat tegen elkaar af.

Het gaat om ca. 1.670 blz. Dat moet in 2 of 3 delen gesplitst worden. Twee volumes van ieder 835 pagina’s, dat kan alleen maar met een hard cover. Wat duurder is. Drie delen van ieder ongeveer 560 pagina’s zouden goedkoper zijn. Dat kan gelijmd worden, hetgeen goedkoper is dan binden. Maar het kan ook gebonden en gelijmd worden, wat veel duurzamer is (maar toch minder dan in hard cover).

En hoeveel exemplaren zou ik extra laten drukken -een hogere oplage maakt het drukken goedkoper,… maar ze moeten wel verkocht geraken. Het blijft toch wel een kleine oplage. Maar 10, 20 of 25% meer boeken maakt de prijs per stuk wat lager. Maar kost me wel meer. Een risico.

Wat zou jij kiezen? Welke voorkeuren hebt je of wat lijkt je belangrijker?

Tips en advies zijn welkom…

2 reacties op “Moeilijke keuzes

  1. Kleine illustraties… als het duidelijk genoeg is op het ecologische papier zou ik dat doen, het is geen fotoboek. En inderdaad dat gladde papier leest niet prettig. Ik ben zelf nogal arm dus stem voor paperback in plaats van hardcover, in de praktijk zal ik het boek niet wekelijks lezen dus voor mij stevig genoeg. Dat de vorige editie zo snel uit verkocht was bewijst toch wel de vraag… ik hoop dat de volgende uitgave nog betaalbaar blijft en deze keer weet ik dat ik snel moet bestellen en niet moet gaan wachten op m’n verjaardag. Ik zal zeker mensen aanraden het te kopen en waarschijnlijk zullen anderen dat ook doen. Succes met knopen doorhakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *