Cafeïne in hulst: iemand (thee) ervaring?

Cafeïne wordt ook in hulst aangemaakt, de bladeren worden voor thee gebruikt.

Yerba mate, foto Wikipedia

Van de Zuid-Amerikaanse matéplant (Ilex paraguariensis) wordt (Yerba) mate gemaakt die traditioneel met een metalen rietje (de bombilla) uit een kalebas (de mate) gedronken wordt. Een kop koffie bevat ongeveer 95-200mg cafeïne, mate slechts 30-40mg.

Van de bladeren van de Ilex guayusa (wayusa) uit Ecuador die cafeïne en theobromine (zoals in chocolade) bevat wordt ook thee gemaakt.

Ook die van Ilex vomitoria , de yaupon-hulstboom, worden in kokend water gebruikt.

Van onze Ilex aquifolium werd geroosterd zaad van de knalrode hulstvruchten vroeger gebruikt als koffievervanger. En gedroogde bladeren kunnen worden verkruimeld en gemengd met thee. Ik vond er weinig info over, en dan nog vooral theoretisch.  Laten we het dus misschien maar best bij de theorie houden…

Iemand ervaring met cafeïne houdende koffie of thee van onze inheemse hulst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *