Ruwe muren witten

Ik heb al enkele keren oude, ruwe muren (baksteen en betonnen blokken) wit geverfd om wat meer licht in de omgeving (tuin, stal, woning) te krijgen. Het maakt echt veel verschil, zowel binnen als buiten. De aanzienlijke bijkomende lichtintensiteit doet de planten extra groeien en vruchten leveren. Maar de ruwe voegen en stenen mooi gewit krijgen is niet vanzelfsprekend. Met muurverf & lukt het niet, en het zou ook enorm duur worden. Dus maak ik mijn eigen verf.

Als medium of verdunner gebruik ik water. Als kleurstof, bindmiddel en vulmiddel pleister (kalk) en als extra hechtmiddel Compactuna (wateroplosbare lijm en waterdichtmakende plastiekemulsie voor cement- en kalkproducten). Voor extra kleur giet er goedkope, wateroplosbare verf bij. Eventueel ook nog fijn wit zand als extra vulmiddel. Je kan ook betonkleurstof in iedere gewenste tint toevoegen. Van verhoudingen moet je niet wakker liggen. Maak een smeersel met de consistentie van dik vloeibare drinkyoghurt. Je moet tijdens het verven (met een brede behangborstel en een zeil op de grond) wel regelmatig deze ‘verf’ terug omroeren. Grote gaten die je hiermee niet kan dicht kliederen zal je moeten plamuren of invoegen. En daarna nog een 2de laag om het af te werken. Eventueel een finishing touch met pure verf.

Maak je niet druk om verhoudingen. Op ruwere muren van oud en slordig metselwerk (waarvan je eerst de uitpuilende voegen afbikt) gebruik je meer vulmiddel. Tijdens het verven kan je naar behoeven bijvullen en omroeren.

Maakt je ook niet meteen druk over de kleur. Als je eerst de muur flink hebt geborsteld, liever ook nog gestofzuigd, eventueel afgewassen, dan valt het wel mee. Anders bevat de eerste laag zeer veel stof en vuil. De kleur kan je pas beoordelen als de verf droog is. In één laag is het nooit goed. Je kan de verf makkelijk in een afgesloten pot of emmer bewaren. Oproeren voor gebruik.

Vooraf kan je best de muur waar nodig (opnieuw) invoegen, de grote gaten dicht cementeren of eventueel de muur bezetten met mortel. Sproei de plaatsen waar je dat toepast eerst een paar keer goed nat. Anders zuigt de ondergrond teveel vocht uit de mortel, hetgeen nadelig is voor de hechting.

Twee delen van mijn geverfde buitenmuren zijn scheidingsmuren met buren. De bakstenen absorberen veel vocht, zodat vooral de bovenste lagen en de rijen net boven de grond zeer groen & en begroeid zijn met algen en mossen. Op een muur heb ik een reep aluminium dakplaat gemonteerd, zodat die grotendeels droog (en wit) blijft. Bij een andere heb in 4 boven- en onderlagen niet geverfd, en laat ik het mos daar ongemoeid. Je kan op de muur ook vetplantjes zetten, zoals dat voeger op de nok van een (riet)dak gedaan werd. Ook mooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *