Valentijn tradities op andere continenten

Elk jaar worden er ongeveer een miljard Valentijnskaartjes verstuurd. De meeste kaarten (83%) worden gekocht door vrouwen. Maar het aandeel gekocht door mannen (nu 17%) neemt geleidelijk toe.

In de Verenigde Staten is 14 februari de op een na meest gevierde dag, na Kerstmis.

Wereldwijd worden elk jaar 50 miljoen rozen gegeven voor Valentijn, vooral door mannen. Het is dan ook de belangrijkste feestdag voor bloemisten: goed voor 32% van de jaarlijkse omzet. Maar liefst 15 procent van de Amerikaanse vrouwen zendt zichzelf bloemen op Valentijnsdag. Als je geliefd wil zijn…. waarom zou je niet van jezelf houden?
In de V.S. worden ook leerkrachten, vrienden en ouders verrast met bloemen, chocolade en kaartjes. Mensen begroeten elkaar zelfs met ‘Happy Valentine’s Day’.

In Canada zijn er speciale Saint Valentine balls: Sint Valentijn dansfeesten.

Ook in Australië neemt het tonen van de liefde voor vrienden, familie, collega’s en buren vooral bij de jongere generatie steeds toe. Vroeger werden er zelfs behoorlijk extravagante Valentines (geschenken) gemaakt van een satijnen kussen, geparfumeerd en sierlijke gedecoreerd met bloemen en gekleurde schelpen. Sommige werden zelfs getooid met een opgezette kolibrie of paradijsvogel.

In Japan en Korea vieren ze Valentijnsdag twee maal. Op 14 februari geven de vrouwen een cadeautje aan de mannen en op 14 maart, Witte Dag genoemd,  geven de mannen een geschenkje terug. White Day is vermoedelijk geïntroduceerd door een marshmallow bedrijf in de jaren 1960. Witte chocolade, marshmallows en witte bloemen zijn dan populair.

De meisjes geven vooral chocolade. Voor vrienden, collega’s en bazen kopen ze giri-choco. Voor vriendjes, verloofdes of echtgenotes maken ze zelf de exclusievere hon-meichocolade. Deze chocoladetraditie is zo populair dat de Japanners bijna de helft van hun chocolade-aankopen van een heel jaar in deze periode doen.

In China is er een eigen versie van Sint Valentijn die gevierd wordt op de zevende dag van de zevende maanmaand van de Chinese kalender.

Geliefden bezoeken op deze dag graag de Tempel van de Koppelaar (Temple of Matchmaker, Yue Lao, de oude man in de maan). Als hij met zijn rode draad een man en een vrouw  aan de voeten verbindt, worden ze zeker een koppel. Vrijgezellen gaan erheen om geluk in de liefde te vragen. Koppels bidden ervoor dit in hun toekomstige huwelijk te krijgen.

Jonge vrouwen leggen die dag een naald op een wateroppervlak. Als die niet zinkt, is dit een teken dat het meisje volwassen is en klaar is voor een man.

Vrouwen demonstreren op die dag graag hun kunsten, zoals het uithollen van meloenen.

Trouwden op Valentijn:

De actrices Sharon Stone en Meg Ryan, acteur Dennis Quaid, actrice-comedienne Roseanne, bestellerauteur Harold Robbins en zangers Prince, Elton John en Jerry Garcia van “The Grateful Dead”.

Alexander Graham Bell deed de aangevraagd voor zijn patent op de telefoon op Valentijnsdag in 1876. Hij zal op die dag nog steeds wel overuren maken….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *