Het weer

Geen onderwerp dat dagelijks vaker besproken wordt dan het weer.
Kranten besteden er dagelijks minstens een halve pagina aan. Radio en TV geven meer dan 6 keer per dag een update, een laatste stand van zaken. Een flinke brok informatie die bij ieder nieuwsbericht hoort. En ze herhalen dat meermaals. Het wordt dus werkelijk miljarden keren per dag besproken!
Bij iedere ontmoeting is dit het eerste gespreksonderwerp. Met uitbreidingen naar het weer van gisteren en morgen.  Of zelfs vorig jaar. Het is meestal wel wat te fris, te warm of te nat. Voor de tijd van het jaar. En gelaten: “We moeten het pakken zoals het komt.”
Het is natuurlijk ook wel een veilig onderwerp. Small talk. Een praatje,  waarmee je niemand kwaad doet of kwaad maakt. Volledig neutraal, en voor iedereen hetzelfde.
Met grijze grappen.’Het heeft vandaag toch maar één keer geregend.’  ‘We gaan morgen 20 graden krijgen. Tien voormiddag en tien namiddag.’ ‘België is een mooi land, maar het moest overdekt zijn.’
Ik ben niet goed in small talk (hier niet in de betekenis van een hogere object georiënteerde  programmeertaal, maar als kletspraat.). (Ja, ook daar bestaan interessante studies over.) Small talk is niet echt aan mij besteed dus: over het weer ben ik snel uitgepraat, en van voetbal weet ik niets.
Vanwaar onze enorme interesse voor het weer? Waarom vinden we het zo belangrijk of interessant?
Ik durf veronderstellen dat het vroeger van levensbelang was. Dat onze overlevingskansen er letterlijk van af konden hangen. Zeker in ons klimaat. Nat worden bij koud weer of kille wind volstaat om door onderkoeling aan je einde te komen. Maar tegenwoordig lijkt dat risico eerder klein.
Nu hebben we regenschermen, regeljassen en kleding. En we zitten lekker warm binnen. Met verwarming. En verplaatsen ons met de auto. Met airco. En werken overdekt en verwarmd. We zijn meer binnen dan buiten.
En toch. Het bepaalt zelfs ons humeur. Wij willen zon! Desnoods gaan we hiervoor naar Spanje. Met garantie. Ik geniet er ook graag van: de infrarode warmte die op mijn vel straalt. En ik plan mijn dagen ook, rekening houdend met het te verwachten weer. Zo  belangrijk, zo interessant,…
Maar wat ik niet begrijp: als iedereen zo vaak en veel over het weer praat, en dat zo belangrijk vindt, waarom zijn we dan zo weinig bezorgd om het klimaat en het weer voor onze kleinkinderen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *