Gebakken peren


Het spierbalrollen rond de oorlog(sdreiging) tussen Oekraïne en Rusland zorgt in de fase van de economische bedreigingen en bestraffingen voor schijnbare rampen in de peren teelt. Gevolgd door appels. Tomaten, enz. Wie heeft ons deze peer gestoofd?

Als de sector hard genoeg roept, vinden politici een standaard-oplossing: geld. Peren die waarschijnlijk niet aan een redelijke prijs kunnen verkocht worden (en dus ook de koopprijs dreigen te verlagen) kunnen gesubsidieerd besproeid worden zodat ze afvallen en kunnen ‘opgeruimd’ worden. Geniaal. De kwekers gaan voor 10 à 15% op het aanbod in.
We hadden overigens een schitterend voorjaar. Remember? Het hele seizoen was duidelijk dat de fruitoogst dit jaar zeker 10 à 15% meer zou opbrengen. (Schat ik.)
Politiek IS een rotte appel. Ieder normaal, weldenkend mens met gezond (boeren)verstand bedenkt spontaan een handvol schappelijke oplossingen:
(1) Vorig jaar was er veel heibel rond kinderen die een lege boterhammendoos mee naar school kregen. Of die ongezond eten. En te weinig. Vooral te weinig fruit. Acties rond fruit. Promoties met bewaardozen in de vorm van een banaan. Eet gezond. Eet meer fruit. Ondertussen zal er wel weer een andere geldverslindende campagne  bedacht zijn.
(2) Armoede stijgt. Voedselbanken moeten steeds meer gezinnen helpen. Misschien zijn er wel bij die fruit kunnen plukken en bewaren. En ruilen.
(3) Stroop stoken is een eeuwenoud ambacht om vooral peren (en appels) zeer lang te kunnen bewaren. Een beetje van die sproeisubsidie investeren in tewerkstelling is waarschijnlijk al te ver gedacht?
(4) Fruitsap kan ook van peren gemaakt worden. Of gecombineerde vruchten. Moeten niet noodzakelijk tropisch of exotische vruchten zijn. Als we nu eens perensap uitvoeren i.p.v. mangosap in te voeren?
Er is al een persmobiel actief die op vraag ter plaatse vruchten kan komen persen. Er zijn regionale fruitsapproducenten. Waarom geen nieuw streekproduct? Misschien is dit wel een kans i.p.v. een probleem. (Verzamelen geblazen: http://www.rlh.be/projecten/natuur-en-landschapszorg/sapmobiel/8, http://fruitpersmobiel.nl/site/werkwijze/ , http://mobielefruitpers.com/informatie/index.html , http://www.houtlandsetuinsappen.be/, http://www.rlzh.be/wat-doen-we/mobiele-fruitpers, …)
(5) Er bestaat vruchtenwijn. Een van de lekkerste wijnen die ik ooit dronk van de droge appelwijn van een amateur wijnmaker. Kennis en ervaring is er in de fruitregio in overvloed. De druiventeelt en wijnproductie zijn de laatste jaren gigantisch toegenomen. We hebben in de provincie (minstens ) een wijnkasteel, een clos, een champagne producent. Ook persinstallaties die anders slechts 1 x, enkel voor druiven gebruikt worden. Wat een kans om fruitwijn te promoten. Volgend jaar zouden hier in alle restaurants overal perenwijn en peren parelwijn op de kaart moeten staan.
(6) En als er te veel zou zijn kan er ook nog alcohol van gestookt en likeur van gemaakt worden.
(7) En de pulp is dan nog bruikbaar als veevoer.
(8) Daarna kunnen mest en/of pulp nog vergist worden om elektriciteit op te wekken. Hoezo er is een dreiging dat er onvoldoende elektriciteit zal zijn in de winter? Hoog tijd om eens wat verder vooruit te kijken. En het ene probleem met het andere op te lossen. Lijkt me toch beter dan van ieder probleem weer een nieuw bijkomend gesubsidieerd probleem te maken?  Hallo, politiekers? (Momenteel te druk met stoelendansen en het verdelen van postjes?)
I.p.v. afval-peren te creëren ….
(9) En het restant van de vergisting is natuurlijk nog prima mest. Moeten we minder kunstmest invoeren. En minder soja als veevoer.
Het is goed om als kweker wat surplus te hebben. Ook voor export. Maar als winstbejag en specialisatie zo ver gaan dat een teler of hele regio van één product afhankelijk wordt, dan is die enorm kwetsbaar en zal het vroeg of laat mis gaan. Zoals nu. Laat het een les zijn. Leer er van.
Maar het gaat enkel om geld. Teveel monocultuur. Teveel gespecialiseerd. Teveel op één kaart inzetten. Echt dom. Verdient een muilpeer.
Diversiteit en regionale zelfvoorziening zou economisch en ecologisch veel gezonder zijn.

3 reacties op “Gebakken peren

  1. Tip van Herbatheek Gent, The Lov’d (op FB)
    Als we nu eens alle overschot aan “poetin-appels-en peren” in ringen gesneden drogen en dan uitdelen aan onze kids en kleuters in de scholen als lekkere snoepjes zodat ze van de suikerbucht afkicken?

  2. In de selfservice van Ikea wordt (appel- en ook) perensap (in groot blik) verkocht.Biologisch en mousserend. Wie volgt (of doet liefst beter: er zat slechts 11% perensap in)?

  3. Alle beetjes helpen. Vandaag in de krant:
    Gianna Facciolini serveert in Hasselt perenpizza en crosata,
    Paul Beckers (Sint Truiden) verkoopt peren paté.
    En perentaarten vind je nu overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *