Eetbare boombladeren

Ze zijn er in overvloed: ‘talrijk als bladeren aan de bomen’. En ja, sommige zijn eetbaar.
Naast noten (beukennootjes, hazelnoten, walnoten, tamme kastanjes), bessen (lijsterbes) en andere vruchten (fruit) zijn er ook zeven eetbare boombladeren.
Jonge dennennaalden van de licht groene taktoppen gebruiken we vooral voor thee. (Ja, naalden zijn eigenlijk ook ‘bladeren’.)
Jong blad van linde is zeer voedzaam, en werd vroeger ook vaak als veevoeder voor de winter bewaard.
Andere jonge bladeren die je kan gebruiken als groenten in de sla (of ook voor thee natuurlijk):
Het blad van ruwe berk is een beetje bitter.
(Dat van) meidoorn  wordt in Groot Brittannië ook: ‘bread and cheese tree’ genoemd, omdat het ooit gewoon dagelijks voedsel was,
en ook beukenblad kan als groente door de sla (ook voor thee).
Van de druivelaar plukt je de grote bladeren als ze jong en zacht zijn. Blancheer ze kort in zout water, en vul ze met vegetarische of gehaktvulling. De bladeren kun je ook in zout water inmaken.
Esdoornbladeren worden in Japan in beslag gefrituurd. Ze bestaan in diverse kleuren van groen over rood tot paars. En in meerdere vormen, met smalle of brede ‘vingers’ en ‘handen’, en grof of fijn gezaagd tot glad. 
In Minoh (Noord Osaka)  worden de bladeren vooraf een jaar in vaten zout bewaard. Elders niet. 
Dipeen kant van een (Japans) esdoorn blad in beslag. Bak het in heteplantaardige (vb. zonnebloem-) olie bruinen laat ze uitdruipen. Eventueel zoeten met ahornsiroop. 
Het blad dient eigenlijk voor de vorm, want smaak heeft het niet.

Tempura beslag
Klop 1 ei in een kom, voeg 1 kopje koud water  en 1 kopje gezeefdebloem toe en meng het lichtjes.
Of hoe met een beetje beslag als toegevoegde waarde een waardeloos boomblad dan een delicatesse wordt.
 Ook (een deel van de) schors (of beter, van de bast) van sommige bomen is eetbaar. Je kan er bv spaghetti of meel van maken. Meer hierover vind je onder eetbare bomen.
Het wegnemen van (delen van) de bast van een boomstam is een ernstige verminking. Het kan makkelijk ook de dood van de boom veroorzaken. Ze kunnen wel enkele snippers bast missen, maar eigenlijk is dit alleen bedoeld om in noodsituaties te kunnen overleven. Ga dus niet zomaar met messen en bijlen aan de slag. Bast van verse, gesnoeide takken is natuurlijk geen probleem.
Met sleedoorn, meidoorn en hazelaar kan je een ‘eetbare haag’ maken.  Andere stekelige vruchtdragers die er tussen kunnen staan zijn rozenbottels en bramen. (Die laatste is moeilijker binnen de perken te houden, breidt graag uit.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *