Taxidansers komen terug

Ze begonnen hun carrière rond 1920 in Noord Amerika. Meestal waren het dames die tegen betaling bereid waren een dans te doen met hun klanten. De baas verkocht danskaarten voor tien cent, de taxidansers kregen een commissie per dansticket voor een rit naar en op de dansvloer. Het systeem werd populair, en in grote taxidanszalen kregen taxidansers zelfs 50% per dans. De andere helft diende voor de kosten van het orkest, danszaal en bedrijfsvoering.
Deze danshostessen verdwenen in de Verenigde Staten later weer van het toneel.

In Buenos Aires, Argentinië, bleven Tango Taxidansers in het Tango toerisme aanwezig. Ze werken er nog steeds. Meestal zijn het ervaren manlijke dansers die per avond betaald worden om met een vaste partner naar een dansavond te gaan. Ze kunnen vlot een dans leiden op diverse niveaus, zonder de dames te laten stuntelen. Ze zijn een oplossing voor het tekort aan goede manlijke danspartners. De dames zijn verzekerd van dansmogelijkheden en gezelschap, en zijn niet afhankelijk van willekeur en goodwill van de heren. Ze fungeren (desgewenst) ook vaak als leraar. Ze vormen een soort tango-escortservice voor 1 avond.
Vooral muurbloempjes en snelle dames met weinig tijd en meer zakelijk inzicht voorzien zich vaak van deze combinatie van taxi, gigolo (?) & danser.

Ze zijn weer aan een opmars bezig. Zei het dat ze nu niet meer (rechtstreeks of per dans) betaald worden. Waar de vraag groter is dan het aanbod worden zowel manlijke als vrouwelijke taxidansers ingezet. Hun taak is er voor te zorgen dat iedereen een prettige avond beleeft en kan dansen, vanaf het eerste uur. Ze stimuleren beginners, en zorgen voor sfeer op de dansvloer en in de zaal. Mannelijke dansers worden bijvoorbeeld vaak ingezet op cruiseschepen.

Sinds de opkomst van kizomba in het salsamilieu (vanaf 2014)duiken ze ook in de lage landen op. Misschien nog meer dan bij andere dansen lijkt kizomba een romantische belevenis voor de dames, en zijn er weinig heren die de verwachtingen die ze aan een goede leider stellen kunnen waarmaken. Wil je de dames toch op je dansevents houden, dan is het engageren van taxidansers een mogelijkheid die al behoorlijk ingeburgerd is. Een mogelijkheid om te zorgen voor tevreden klanten. Er zijn teams die met manlijke en vrouwelijke taxidansers werken, om iedereen bij het feest te betrekken.

Misschien is het ook een teken des tijds. Mensen zonderen zich meer af, ieder achter zijn of haar scherm. Contacten ‘In Real Life’ lopen moeilijker. Alles moet koopbaar zijn, formeel georganiseerd. Ook plezier, ontspanning, contact. Straks komt er wel iemand met een oplossing in de vorm van een taxidansers-app voor smartphones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *